Gå til innhold

USA, et hjelpesløst voldssamfunn

08/03/2009

800px-guns__ammo_4

USA viser seg nok en gang fra sin stakkarslige side og det er på tide at de amerikanske myndighetene vurderer om «2nd amendment» skal forbys en gang for alle. I et samfunn som er så skakkjørt er det livsfarlig å ukritisk tillate alle og enhver å bære våpen. Det er nettopp dette som i mine øyne er årsaken til de konstante skyte- og voldsepisodene som vi leser om.

Denne gangen var det en pastor som med kaldt blod ble skutt og drept under en gudstjeneste i Maryville Illinois. Seks andre ble skadet.

Våpen i USA florerer blant folk flest, og det er ikke til å unngå at folk utnytter seg av den lette tilgangen. For eksempel i Texas kan man gå inn i en våpenforretning, vise førerkortet, og forlate butikken med en hagle.

Ser man på statistikken kan man ikke stikke under en stol at blant de såkalte vestlige landene er USA desidert på toppen over alvorlige voldssituasjoner med døden til følge.

Vold avler vold, så enkelt er det. Og med våpen i nesten hver eneste familie sier det seg selv at slike situasjoner blir uungåelige.

11 kommentarer leave one →
  1. 09/03/2009 21:50

    «Det er omtrent like mange skytevåpen pr innbygger i usa,Caqnada og Finland.» … ja og ser jo hvor bra det fungerer i finland hehe.. canada er noe bedre, men der er det ikke så mange skytevåpen pr person som i usa, den påstanden er ikke korrekt.

  2. 09/03/2009 13:22

    ler litt av «wiking» … hvis det ikke er slik at usedvanlig enkel tilgjengelighet av våpen er årsaken til den vanvittige mengden skyte episoder i usa, må det i så fall skyldes at amerikanerene er en gjeng skrudde gærninger (holder det også for sansynlig uavhengig av våpen tilgjengelighet).

    Men «wiking» sin argumentasjon støtter i bunn og grunn opp om oppfatningen av «våpen til alle» ikke er en god politikk… snakker om å skyte seg selv i foten 🙂

    • 09/03/2009 21:40

      Det er omtrent like mange skytevåpen pr innbygger i usa,Caqnada og Finland. Det er allikevel bare i USA vi ser slik ekstrem bruk av våpnene. Det er klart at det ikke er bra om det er for lett å få tak i ,men til syvende og sist så handler det om vedkommende som holder våpenet og det(individets)s oppdragelse,holdning til løsning av problemer,sosialisering og kultur. Nei la amerikanerne skyte hverandre,så skyter de kanskje etterhvert ikke så mye på andre. Pluss at vi slipper. Noen må jo fjerne skadedyra.

    • wiking permalink
      10/03/2009 08:12

      tro meg, det finnes INGEN plass i USA der man har ‘våpen for alle’.

      Skal du kjøpe våpen lovlig i unaiten så må du gjennom en lengre og utvidet prosess, som begynner med et ATF Form 4473(som ligner VELDIG på en Norsk våpensøknad), en NICS bakgrunnssjekk som er meget detaljert og som bestemmer over tlf. direkte til selger om du får lov til og handle eller ikkke, samt eventuelle statlige forbud, venteperioder etc.
      Den eneste reelle forskjellen i søkeprosessen på våpen mellom Norge og USA er at i USA får du svar øyeblikkelig pr. TLF, her til lands må du smørre deg med tålmodighet. I tillegg så får du ikke kjøpt så mye gøy her til lands, men det er ikke så viktig i denne debatten.

      «Desverre er medesinske pasient journaler lukket, men disse burde være tilgjengelige når folk vil anskaffe seg våpen.»
      Hvis du tenker på USA så stemmer ikke det helt, hvis en person blir innlagt e.l. så dukker det opp på rullebladet i en NICS sjekk, og forhandleren får beskjed om at søknaden er avslått. Dessverre så tok staten Virginia og kuket det til noe så jævlig, da Virginia Tech skytteren var tidligere dømt til tvangsinnleggning for en kortere periode, og en eller annen tosk glemte og oppdatere dette i systemet. Derfor fikk han kjøpt våpen og passerte en NICS sjekk.

  3. Hanne permalink
    09/03/2009 10:40

    Er enig med at «vold avler vold», men våpen i de rette hender er ikke noe problem. Et stort problem er i stedet at mentalt syke folk får gå fritt omkring i samfunnet og disse burde ikke ha tilgang til våpen.
    Desverre er medesinske pasient journaler lukket, men disse burde være tilgjengelige når folk vil anskaffe seg våpen.

    «Hat avler hat» og dette gjelder desverre i det norske samfunn, mot
    USA, Israel og relgion. Det er neimen ikke ofte det blir skrevet noe posetivt om ting som skjer i USA, bare når tragedier has skjedd og det har lettere for å inntreffe med en befolkning på nærmere 305,000,000.
    Det skjer da nok i Norge med sine 4,600,000 mennesker.

    • admin permalink
      09/03/2009 20:24

      Enig med grunnpoenget ditt, og det er klart at det skjer positive hendelser i USA også. Faktisk mye positivt å si om USA generelt sett. Mange pros and cons for å si det sånn.

      Men, når det gjelder retten til å bære våpen, som 2nd amendment relativt ukritisk innbyr til, understøttet av et vaklende samfunn, blir situasjonen rett og slett farlig. Veldig farlig. Sammenlign England med USA og du vil se at våpentilgjengeligheten er en avgjørende faktor for vold som kommer fra skytevåpen.

    • 09/03/2009 21:43

      jo permalink
      Det er omtrent like mange skytevåpen pr innbygger i usa,Caqnada og Finland. Det er allikevel bare i USA vi ser slik ekstrem bruk av våpnene. Det er klart at det ikke er bra om det er for lett å få tak i ,men til syvende og sist så handler det om vedkommende som holder våpenet og det(individets)s oppdragelse,holdning til løsning av problemer,sosialisering og kultur. Nei la amerikanerne skyte hverandre,så skyter de kanskje etterhvert ikke så mye på andre. Pluss at vi slipper. Noen må jo fjerne skadedyra.

  4. 08/03/2009 21:03

    Det er ikke lov for alle og enhver å ha våpen i USA. De bør likevel ha ros for at det ikke bare er staten som har lov til å bære våpen.

    At det skjer grufulle ting bør ikke rokke på prinsippet om at staten er til for innbyggerne, derav 2nd amendment som sikrer innbyggerne retten til å bære våpen.

  5. admin permalink
    08/03/2009 20:08

    Ser hva du mener. Har selv bodd 10 år i Texas, og jeg holdt kjeft om mine argumenter rundt våpenkulturen de har over there. De hadde vel tatt livet av meg om jeg hadde prøvd å ta fra de hagla, if you know what I mean.

    • wiking permalink
      08/03/2009 22:58

      I don’t know what you mean.

      pri 1 hadde vært for dem og utdanne deg i nødvendigheten av 2nd Amendment, nødvendigheten av og bruke den rettigheten så den ikke forsvinner og nødvendigheten av RKBA (Right to Keep and Bear Arms) i et samfunn som er «et hjelpeløst voldssamfunn» der selv en prest i en kirke kan bli skutt og drept (og hadde bare EN person i menigheten hatt bæretillatelse og våpen kunne situasjonen hatt et mye bedre utkom (og det har skjedd både i USA og Sør-Afrika før Apartheids fall at personer med bæretillatelser har stoppet massakrer)).

      Og hadde de ikke klart og overtale deg så hadde de antakeligvis akseptert det, men fortsatt ikke gitt opp når de hadde en kjangse til og understreke sitt poeng.

      Og kritisere USA’s rett til og bære våpen i et land der personer med voldsalarm har 30-60 minutters ventetid på ubevæpnet politi (og opptil flere kvinner har blitt drept pga. dette fordi de måtte vente for lenge og var ubevæpnet) er idioti, bare nå i 2009 har et høyt antall mennesker blitt skutt, og en del av dem har blitt drept, rett og slett fordi vi i Norge ikke har tilgang til det beste verktøy for selvforsvar og beskyttelse mot overgrep. Dette + en høyst effektiv (i og få nordmenn drept) ulovlig politistreik burde bekymre Nordmenn mye mer enn denne merkelige ‘rynke-på-nesen-over-amerikanerne’ fetisjen så mange av dere har.

  6. 08/03/2009 19:58

    Du får nok applaus her hjemme i Norge for disse idèene, av meg også.
    Men prøv å reise til USA for å ta i fra cowboyene gønneren og hesten…

Legg igjen en kommentar